Липосукция и липофилинг

Процедура: Липосукцията е метод за контуриране на тялото чрез разрушаване и аспирация на мастна тъкан от зони с повишено натрупване на мазнини. Нарича се още липоскулптура. Метода се използва успешно и за отстраняване на подкожни тумори от мастна тъкан, наречени липоми. Липофилингът представлява инжектиране на собствена мастна тъкан с цел увеличаване обема на външни органи, попълване на бръчки или области от тялото с понижен релеф.

Анестезия: Най-често се извършва под обща анестезия. Възможно е провеждане на процедурата под комбинирана - венозна и локална анестезия.

Здравно заведение: Извършва се амбулаторно или в болнична обстановка, с престой до 24ч.

Странични ефекти: Временно изявяващи се дискомфорт, болки, оток, кръвонасядания, променена кожна чувствителност. Отминават най-често за срок от 5 дни до 2 седмици, в някои случаи до един месец. Чувствителността на кожата се възстановява по-бавно - от 1 до 3 месеца.

Рискове: Инфекция. Поява на гънки и неравности по кожата. Асиметрия. Образуване на подкожни течни колекции - серуми. Нарушен баланс на течностите и електролитите в организма - при премахване на големи количества мастна тъкан.

Възстановяване: Пациентът може да се върне на работа след 5 дни до две седмици. Трябва да се избягват физически натоварвания в границите на 1 месец. Кожата на третираните области трябва да се предпазва от слънчевите лъчи до 3 - 6 месеца след процедурата, с помощта на фотозащитни кремове.

Внимателно се запознайте с информираното съгласие, което ви дава допълнителна информация, относно процедурата и евентуалните рискове.