Пластика на нос - ринопластика

Процедура: Тази операция се извършва при вродени или придобити деформации на носа и има за цел да промени формата и размерите на носа. Ако дишането през носа е затруднено или невъзможно, се налага и корекция на носната преграда - септопластика. Разрезите най - често се позиционират по вътрешните повърхности на ноздрите, в някои случаи върху кожата на носната преграда или в гънките между ноздрите и бузите. При тежки деформации или при повторни операции се извършва моделиране и стабилизиране на елементите на носа с помощта на хрущялни присадки.

Анестезия: Най-често - обща. Възможно е провеждане на операцията под комбинирана - венозна и локална анестезия.

Странични ефекти: Временно изявяващи се дискомфорт, болки, оток, кръвонасядания. Временно променена чувствителност на кожата на носа.

Рискове: Асиметрия. Инфекция. Кръвоизлив. Контурни неравности.

Възстановяване: Пациентът може да се върне на работа след 10 дни, до две седмици. Трябва да се избягват физически натоварвания и поставяне на очила в границите на 1 месец. Кожата на лицето трябва да се предпазва от слънчевите лъчи до 3 месеца след операцията, с помощта на кремове съдържащи фотопротектори. Резултатът от операцията се оценява след 1 година, срок необходим за възстановяване на лимфния дренаж на носа.

Внимателно се запознайте с информираното съгласие, което ви дава допълнителна информация, относно процедурата и евентуалните рискове.