Възстановяване на гърда след ампутация

Процедура: Представлява двуетапна операция за създаване на женска гърда след ампутация. Извършва се най-рано 1г. след приключване на комплексното лечение на онкологичното заболяване. Цел на първата операция е пренасяне на тъкани от коремната стена или гърба в областта на ампутираната гърда. При втората операция се извършва изграждане на ареола и зърно, и симетризация на двете гърди.

Анестезия: За първият етап - обща. Възможно е провеждането на втория етап под комбинирана - венозна и локална анестезия, но по-често е обща.

Здравно заведение: Първата операция се извършва в болнично здравно заведение с престой от 2 до 5 дни. Втората операция може да се извърши амбулаторно или в болница според обема и вида на корекциите.

Странични ефекти: Временно изявяващи се дискомфорт, болки, оток, кръвонасядания. Трайно променена чувствителност на кожата на новосъздадената гърда и в зоната на донора. Асиметрия.

Рискове: Частична или цялостна некроза на пренасяните тъкани. Некроза на кожни участъци. Кръвоизлив. Сероми. Инфекция. Херния на коремната стена.

Възстановяване: Пациентката може да се върне на работа след една до две седмици. Трябва да се избягват физически натоварвания в границите на 1 месец.

Внимателно се запознайте с информираното съгласие, което ви дава допълнителна информация, относно процедурата и евентуалните рискове.